image

Vi finns här för dig!

 

Ådernät / Ytliga blodkärl

Ådernät är som vanligtvis förekommande på olika ställen över benen men även i ansiktet. Till utseendet är ådernät spindelliknande utvidgade blodkärl i hudens yttersta lager.

De är synbara, ytliga och tunna bristningar i blodkärlen, färgen på ådernät kan variera från blått eller lila till rött. Ytliga blodkärl till skillnad från åderbråck är främst ett kosmetiskt problem då de inte ger med sig någon smärta.

Orsaken till att ådernät uppkommer kan bero på flera olika faktorer, bland annat hormoner men även genom ärftlighet, men mycket stillasittande eller en graviditet kan även de vara en av de anledningar som kan orsaka ådernät.

Ytliga ådernät är inte något som förekommer i en viss ålder utan kan påträffas i alla olika åldrar.

Vad händer inför behandlingen?

När det gäller behandling av ådernät kan den oftast utföras i direkt anslutning till konsultationen om man önskar det. Du kommer som kund att träffa en av våra legitimerade behandlare för en personlig konsultation där ni tillsammans går igenom dina önskemål.

I samband med konsultationen går vi även igenom din hälsostatus och ev. medicinering. Något man bör ha i åtanke är att man generellt bör undvika blodförtunnande läkemedel inför en injektionsbehandling. Är du gravid eller ammande avråder vi dig från att utföra behandlingen.

Hur går en behandling till?

Ådernät är oftast okomplicerade och behandlas bäst med så kallade mikroinjektioner. Ett läkemedel, Aethoxysclerol 5mg/ml, sprutas in direkt i det brustna kärlet med hjälp av en mycket tunn nål vilket i normalt fall inte gör ont, men man kan eventuellt uppleva en lite svidande känsla under själva behandlingen men som sedan avtar snabbt.

Denna typ av injektionsbehandling gör så att kärlet sluter sig och i regel försvinner bristningen helt efter några veckor. Det är heller inte ovanligt att det kan behövas två – tre gånger av denna behandling för att nå önskat resultat.

Denna typ av behandling görs av certifierad specialistsjuksköterska.